Ook Nederland wordt door Monsanto misleid

Print Email Share Tweet

Harm Ede Botje, Samuel Peperkamp, Vrij Nederland, Nov. 10, 2017

De Amerikaanse multinational Monsanto is verwikkeld in talloze rechtszaken over het gebruik van de onkruidverdelger Roundup. Toch blijft de Nederlandse regering voorstander van de toepassing van het middel. De Amerikaanse journaliste Carey Gillam deed twintig jaar onderzoek naar Monsanto en waarschuwt voor misleiding en manipulatie. ‘Laat je geen zand in de ogen strooien, het gaat hier om heel grote belangen.’

Toen Carey Gillam door haar werkgever, persbureau Reuters, de agrarische sector als portefeuille kreeg toegeschoven, waren haar gevoelens gemengd. Ze had jarenlang verslag gedaan van de financiële wereld. Van landbouw, zaadveredeling, kippen en boeren wist ze weinig. Ook moest ze verkassen naar Kansas City – dat vond ze geen vrolijk vooruitzicht.

Maar ze nam de uitdaging aan, laadde haar spullen in een verhuistruck en trok met man en kinderen naar the Midwest. De eerste keer dat ze het in Kansas gelegen hoofdkantoor van de agrarische multinational Monsanto binnenstapte, was ze vooral onder de indruk van de enorme wetenschappelijke kennis die ze aantrof en de revolutionaire vindingen op het gebied van genetisch gemodificeerd voedsel. En ja, in haar achtertuin gebruikte ze zelf ook Roundup, het onkruidverdelgingsmiddel met glyfosaat als hoofdbestanddeel. Ze vond het de beste onkruidverdelger ooit.Dat was in 1998.

Criticaster

Nu, twintig jaar later, is ze een uitgesproken criticaster van Monsanto en een belangrijke stem in het wereldwijde debat over glyfosaat, de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Onlangs verscheen haar boek Whitewash. The story of a weed killer, cancer and the corruption of science, dat dit weekeinde ook in het Nederland verschijnt onder de titel Giftig spul. Over het pesticide Roundup, kanker, Monsanto en corruptie. Ze getuigde onlangs nog in het Europees Parlement van de heimelijke methoden van Monsanto en de gevaren van glyfosaat.

View Article